november 09, 2006

Når skal vinden vende?

Jeg har elska hiphop siden omtrent 1990. I begynnelsen var det en ganske ensom erfaring. Det var ikke så mange av oss.

Men vi hadde en indre følelse av at framtida tillhørte oss. Det skulle komme tider hvor ingen lenger hørte på kjipe gittarlyder og beundra langhåra sjuskete artister med dårlig kropps- lukt og holdning.

Det var ensomt en stund, men det skulle ikke vare evig.

Etter ti år med motgang, var Norge endelig modent for rap for alvor. Alle elska rap! Hver eneste skive som blei gitt ut var terningkast fem og seks, og hver eneste artist var et geni.

I ettertid er det kanskje litt spesielt å se tilbake på Pen Jakkes førstealbum og huske de ekstatiske omtalene. Det er heller ikke så lenge sida Lille Phillip slapp albumet sitt som også fikk femmer'e over en lav sko.

Men så snur stemninga til sin egen motsetning. Idag sier musikkjournalistene at alt av norsk rap er dritt. Mitt intrykk er at folk hører på rap akkurat som før. Karpe Diem spiller for fulle hus landet rundt, og har også prestert et album som "kunstnerisk" sett fortjener en plassering blandt klassikerne.

Men det har ikke virkelig snudd stemninga for andre gang. En ny holdningsendring krever fortsatt nye unge talenter som kommer med noe anderledes og friskt. Noe som kan snu vinden.

Noe genuint, noe hardt, ungt og spennende.

Mine damer og herrer, ta godt imot 60 millions.

Don't sleep!

Etiketter:

13 Comments:

At 10 november, 2006 09:31, Blogger Ronny K said...

Ahh...

Bringer tilbake minnet om de gode gamle dagene med mp3.com, hvor man kunne kose seg med klassiske hip-hop-ikoner som "Gryta Gangsters" og dets like.

Husker du forøvrig "Shateefah" med "Halliker?"

Those were the days...

 
At 10 november, 2006 13:33, Blogger Elvis Bling Laden said...

det demrer...

 
At 10 november, 2006 14:24, Anonymous Anonym said...

hehe, det som er deilig, elvis, er jo det at det går i bølger da... det er jo noen av oss som fikk med oss farsotten i 83/84 (ja vi snakker 23 år siden) da det tilogmed var ukentlig breakekurs i vg en hel sommer.. folk sto langs hele KJ og dansa... det var battle på Jukeboks(som nå heter Garage) for oss kidsa fra 12 til 16 hver lørdag og da åpna dørene på Venstre (2. etj på Venstres hus)... før turen gikk til NrOne-disko (som lå der RVkontoret ligger i dag, sukk jeg har klina mye sånn omtrent der RU-kontoret ligger nå)... og der var det sannelig også gateslagsmål mellom pakistanera og filipinera utenfor... uten at avisene skreiv om de grusomme ungdomsgjengene med fremmedkulturell opprinnelse... søndagene blei aldri de samme uten Cirkus (som ligger der betong ligger nå)...
Ja, selv Donald hadde breaking i den norske versonen... eller var det bare en reklame for noe kanskje...

Det var en farsott uten like, og det var faktisk ganske deilig når det la seg! Vi fikk noen hvileår frem til starten av 90tallet da det gradvis eskalerte opp til høydarene de siste få åra...
Så kanskje kan det bli litt godt denne gangen, elvis... en liten pust i bakken sånn at de av dere som jobber med det kan få tid til å utvikle musikken og kulturen i fred uten terningkast...

 
At 10 november, 2006 15:41, Blogger Plateprateren said...

Fritidsklubb...kanskje ikke noe galt i det, men det er jo litt synd at det er denne institusjonen som pr. i dag definerer norsk rap (og da tenker jeg også på de etablerte artistene). You speak of hardcore...

 
At 11 november, 2006 18:31, Blogger Elvis Bling Laden said...

Christin: mjæææ... Altså, jeg er enig i å gjøre sine svakheter til styrker, men jeg er uenig i å analysere sine svakheter som dyder og å si at vi _egentlig_ vil ha det sånn. La oss være ærlig: hiphop er best! Slutt med det rocketullet nå, folkens. Det er ikke noe gøy lenger. Det er sannsynlighvis sånn at ikke hiphop kunne hatt en lignende popularitet opp igjennom hele 80 og 90 tallet som det hadde i 84, men det betyr vel ikke at det var BRA at ingen likte hiphop i 86 eller 87?

Hva slags breakekultur kunne vi ikke hatt i Norge hvis det var større kontinuitet? Hvor dyktige rappere hadde vi ikke hatt hvis ikke det første albumet kom i 88?

Det er jo ikke så veldig konstruktivt å si nå, kanskje, men jeg er altså uenig i at det er en fordel at det ikke er like hot som i 2003. Deilig? På hvilken måte? Så må vi jo bare høre på sirup-rock og gnåling i radioen, lese om langhåra trangbuksede eks-kristne i avisene, og høre oppblåse jåler snakke om "breibeint rock" "ståpikk-rock" og andre idiotiskheter! Helt til arbeiderklasse atter kommer til fornuft! Jeg håper vinden vender så fort som mulig!

Store Ørn: Jeg trur faktisk ikke helt jeg skjønner hva du mener med at fritidsklubbene definerer..?

 
At 12 november, 2006 02:29, Anonymous Anonym said...

Håpet på noe virkelig bra da jeg trykket på linken... :P

 
At 12 november, 2006 02:55, Anonymous Anonym said...

been there, done that :)
men ville nok ikke gått god for disse gutta...
beklager, men rytme og lyrics var ikke helt der gitt....

 
At 13 november, 2006 13:32, Anonymous Anonym said...

Pøh, Elvis, du kan da høre på hva du vil du da, ingen som tvinger deg selv om P3 og the voice skulle komme til å spille noe annet enn fløterapen dem spiller nå om dan...

Kulturen blir ikke borte. Du får bare rensa bort en del støv og slagg...

 
At 13 november, 2006 15:37, Blogger Plateprateren said...

Elvis: Bare tenker på all disse kidsa som står rundt omkring i landet og rapper på fritidsklubber og tru dem er Jay-z mens de egentlig høres helt wacka ut.
Klart, selvtillit er viktig, men
du må liksom kunne backe det opp litt også.Hvorfor i alle dager skal nesten alle norske artister være så tøffe i trynet musikken kommer i andre rekke ? Kan ikke se at den mentalitet tilfører hip-hopp i Norge noe nytt. Men så er det lett å sitte foran pc`en og kritisere også da...

 
At 13 november, 2006 21:18, Blogger Elvis Bling Laden said...

Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.

 
At 13 november, 2006 21:18, Blogger Elvis Bling Laden said...

"nesten alle norske artister være så tøffe i trynet" Har det fallt deg inn at det samme kan sies om bloggere...?

 
At 15 november, 2006 12:10, Blogger Plateprateren said...

Tanken har streifet meg ja..

 
At 31 desember, 2006 18:57, Anonymous Anonym said...

Norge har en god del gode rappere for tiden, Karpe, som du har nevnt! El Axel, Onkel P,Don Martin++...eg vil no si at Norge er bedre på rap enn på mange andre musikk sjangrer!!

 

Legg inn en kommentar

<< Home