april 20, 2007

Spådommer om framtida

Ikke noe Internett-fenomen jeg kan huske har hatt en så eksplosiv vekst som det Facebook har hatt i de siste to ukene. Er det sånn verden skal være fra nå av? Skal vi høre om noe, også to uker etterpå er det allemannseie?


Faste lesere av Gud Bedre har sannsynlighvis fått med seg at åpenbaringens dag nermer seg. Datoen er satt til den 5 Mai, og da vil guds utvalgte på jorden tre fram i all sin prakt. Ihvertfall noe av prakta.

Ventetiden kan være lang for noen, det har jeg forståelse for, men slik er guds vilje, og som kjent; ikke en fugl faller til jorden. Fugler pleier å lande, og det er noe ganske annet.

Uansett, så har jeg hatt en lengre prat med Gud sjølv om hvordan framtida ser ut. Jeg ville vite hva vi kunne forvente oss av virkeligheten om en fem års tid, og dette er omtrent det hu svarte:

Om en fem års tid er den menneskelige kulturen ganske kraftig forandra. Det viktigste som skjer er utbredelsen av Internett vekk fra kontorpulten slik det vanlighvis blir brukt i dag, og ut i nesten alle situasjoner man er. Alle mennesker (i vesten, foreløpig) vil vandre rundt konstant kobla opp på internett.

Det forandrer igjen vårt forhold til;

musikk

En hitlåt vil kunne bli en internasjonal hit på få timer, og bli hørt på av millioner av mennesker i kraft av sin umiddelbare apell og humor. Også artister ingen har hørt om før, og som ikke har markedsføringskampanje eller internasjonale ambisjoner.

kunnskap

Folks forhold til kunnskap blir forandra radikalt. En "klok" person vil ikke gå rundt å huske en masse data, men derimot vite sånn omtrent hvor hun kan finne informasjonen. En kan godt si at menneskene om fem år vil ha halve hjernekapasiteten på internett.

Hun vil også ha organisert alle sine notater på nett. Det gjelder en journalist på jobb, eller en student som har gått ut av skolen for tre år siden. Dette gjør at enkeltmenneskets evne til teoretisk og intelektuellt arbeide blir større.

nettverk

Hun vil være logga inn på forskjellige nettverk til enhver tid. Der vil hu kunne finne folk med felles interesser, eksperter på omerådet hun lurer på, kilder for journalisten, og en hel masse second opinions i realtime. Hu vil også være involvert i store internasjonale nettverksbaserte spill. Disse vil kunne gå over flere år, og hu vil vise dem litt oppmerksomhet når hu har lyst, men jevn over i lang, lang tid.

avstander

Avstandene blir mindre og mindre viktig. Hun vil ha nære venner på den andre sida av jorda hu kanskje aldri har møtt i RL. Hu vil også ha kollegaer og allierte på helt andre steder.

identitet

Om fem år trenger hu flere identitetet. Hu trenger en identitet med hennes døpenavn, som skal komme opp når arbeidsgiver googler henne (bortsett fra at alle bruker sesam.no om fem år. Men ordet henger igjen.), én identitet når hu spiller spill, én samfunnsdebatant (ála Vampus eller Elvis Bling Laden), og en identitet hu bruker når hu skal legge ut bilder av rumpa si på deiligst.no, flørte på quickdate.no eller drive med nettsex.

Forskjellige identiteter til side; i alle tilfelle er framtidas offentlighet nødt til å tillate mere av sine personer. Hvilken 16-åring av i dag ville overlevd som prinsesse eller lignende om 10 år? Uten et eneste lite dirty bilde lekkende ut? Eksisterer hun? Eller han?

Linux

Endelig har Linux klart å lage en distribusjon som fungerer for det lett mytiske folk flest. Datamaskinene blir billigere å kjøpe når de distribueres med Linux, men det kan også distribueres på en mengde andre dipedutter, av typen håndholdte spillmaskiner, telefoner, Ogg Vorbis-spillere, plastprintere og symaskiner. Det blir tydelig at de tidligere så mektige Evil Empire blir marginalisert som operativsystem for kommersielle kontormaskiner. KJipt det, pølsa.

Organisasjon

Internett communities vil forandre måten vi organiserer oss på, og det vil skape behov for ny organisasjonsteori. Denne teorien vil begynne å spire på denne tida, sjølv om de viktigste prinsippene for nytt organisasjonsarbeide allerede er i bruk i de fleste viktige organisasjoner. Demokratiske organisasjoner som klarer å få sine communities til å tilsvare strukturene i RL vil vinne.

Byuyak!

Etiketter:

6 Comments:

At 22 april, 2007 16:15, Blogger Elvis Bling Laden said...

Typisk nok, så får jeg ingen kommentarer på bloggen, men bare til bloggen som IMPORTERT til facebook! Lattis, hæ?
Her er min ene kommentar til denne posten

 
At 22 april, 2007 16:16, Blogger Elvis Bling Laden said...

"and all our eyes be eth square and our skin pale, parted from sun and afeard of touch. and none a person can spell for a check is all that is needed. and so much will be known that none at all will become knowledge."

 
At 23 april, 2007 13:36, Anonymous Anonym said...

Nå har jeg veldig lyst til å si:
"Var det ikke det jeg sa?" ;)

Jeg trur bloggen min skal få bli der den er -- om noen fra Facebook er interesserte, får de heller ta seg bryet med å klikke seg inn på Tiramteatret!

 
At 23 april, 2007 14:42, Blogger Misha BB said...

Kan du spørre Gud om det følgende:

Om fem år, slipper vi å ha kontroll på et FYSISK skattekort, har the powers that be endelig orga et slags nettregister i stedet?

Eller vil vi fortsatt ha små, dumme pappirlapper som ligger og slenger i Faen vet hvilken bedrift/etat når man trenger det til en ny jobb.

Eventuelt, kan du få Gud til å spørre Faen om hvor skattekortet mitt er?

 
At 25 april, 2007 10:19, Blogger Plateprateren said...

Ville vel heller satsa på trygdekontoret fremfor Gud når det gjaldt det skattekortet..

 
At 04 mai, 2007 13:41, Blogger Fink said...

Kjære Gud. Jeg er ofte enig i det du skriver og liker mye av det. Men jeg liker Spider Jerusalem bedre. Hvorfor kan du ikke holde ham utenfor og finne deg en egen identitet?

 

Legg inn en kommentar

<< Home