mai 02, 2006

det er 1 maj, der, mand

Jeg feirede 1 Maj i Felledparken i Danmark, og det var slett ik' som derhjemme.

Jeg var i Danmark. Jeg har et ambivalent forhold til Danmark. Det er fordi jeg elsket henne inderlig i ungdommen, men hun har vist seg å ikke være den jeg trudde.

Danmark var litt mer tolerant, litt friere, litt åpnere og vennligere enn oss Nordmenn. Det var et gigantisk ungdomshus i hjertet av Nørrebronx, det var et eget Børnehus, Solidaritetshus, Kvinnehus og Folkets park, og dessuten en hel jævla bydel; Kristiania.

Når Blitz i Norge demonstrerte mot Maggie Thatcher i 86, så tok de danske autonome liksågodt over Nørrebro, og holdt omerådet i flere dager.

I Norge hadde vi Blitz, pluss UFFA i trendheim. Danskene var liksom litt tøffere enn oss.

I år er Kristiania et trist skue. Det er riktignok vakkert med piecer overalt, endel fine nattklubber og økologiske resturanger, men hele inntrykket blir ødelagt av uniformerte politimenn som trekker i store grupper hele døgnet, utstyrt med køller og skjold, som er frekke med folk og forsøker å trekke opp bråk. Børnehuset er forlengst nedlagt, Solidaritetshuset er blitt en etage, Kvinnehuset er forlatt, og både Folkets Park og Ungdomshuset har en høyst usikker framtid.

Regjeringa de har i Danmark er noe av det værste som er i Europa om dagen. Imperialistisk, rasistisk og antisosial.

1 Mai feiringene i Danmark er også av en ganske annen karakter enn i Norge. Når vi går i tog og demonstrerer mot tjenestedirektivet, samles danskene seg i parker, drekker øl, hører på musikk og demonstrerer mot regjeringas politikk. Det var tre konkurrerende arrangementer i Felledparken; Kommunistisk 1 Maj, Antifacistisk 1 Maj, og halvkommersiell 1 maj. Musikk, øl og røde flagg på alle sammen. Og litt politikk.

Nå er jeg over middels glad i å samles i parker, høre på musikk og drekke øl, så opplevelsen var i og for seg ganske god. Helt ålreit vær var det også.

Danskene skal forøvrig samles til en større demonstrasjon mot regjeringas politikk den 17. Mai. Gitt den fortsatte suksessen til 17 mai for alle i Norge, så kan vi nesten bytte dager oss i mellom...

(For Norske oppsummeringer, se Communist Kickback og Mimir, men det er nok enda morsommere å lese om opptøyene i Sverige.)

8 Comments:

At 02 mai, 2006 20:35, Anonymous Anonym said...

Gadekampe i Vollsmose

Stenet ud
Klokken 20.20 besluttede politifolkene at trække sig ud, da det ikke var muligt at få gemytterne til at falde til ro.

- Da vi var på vej ud, begyndte de at kaste med sten på et tidspunkt, da vi ikke havde muligheder for at anholde nogen, siger Erik Halkjær.

En sten, der var blevet kastet højt op i luften, landede i hovedet på den betjent, der altså måtte på skadestuen, og politiet måtte trække sig ud uden at anholde andre end de fem personer i den udenlandsk indregistrerede bil.

Heldigvis kan vi få pafyll av kamplysten ungdom.

 
At 02 mai, 2006 20:44, Anonymous Anonym said...

Politiets defensive taktik i Vollsmose er på kort sigt sikkert klog (selvom det for den enkelte betjent må være en udfordring!).
Men på længere sigt lærer den ballademagerne at bare de er mange nok, tilstrækkelig godt organiseret og mobile, kan de få det som de vil have det.
Det kan hverken by eller borgere leve med eller af.
PS: når den lokale iman involveres, formoder jeg ikke det er fordi ordensmagten ønsker en religiøs udlægning af hvorvidt aftenes forsøg på stening er i overensstemmelse med shariaretningsliner herfor. For i så fald er der jo tale om et kulturelt ritual vi skal værne om, og ikke en kriminel handling, som enfoldige sjæle ellers kunne opfatte det.

 
At 02 mai, 2006 20:57, Blogger Elvis Bling Laden said...

jøss. Opptøyer i Fyen som jeg ikke har fått med meg. Jeg var altså i København, så det missede jeg, desverre. Men jeg vil gjerne høre mere om det, hvis du var der eller har hørt noe mer. Disse avisartiklene er jo ofte litt... Ikke helt til å stole på..
Opptøyer natt til 1 mai. hehe. det er nesten som på 80-tallet ;-)

 
At 03 mai, 2006 02:24, Anonymous Anonym said...

Op til 12.000 skoleelever var samlet i demonstration mod Bertel Haarder (V) på Christiansborg Slotsplads i dag.

Syv unge autonome blev anholdt for hærværk, mens adskillige mindreårige fik påtaler for at kaste æg mod vinduerne på Christiansborg.

7 Gode kjempere,man må knuse noen egg for å lage omelett

 
At 08 mai, 2006 14:00, Anonymous Anonym said...

Hva gjør Blitz for tiden?

Der Blitz ikke bryr seg
Selv har jeg vært med på mange demonstrasjoner i Oslo de siste 15 årene, både lovlige og ulovlige. Men aldri voldelige. Sjelden har Blitz vært representert, To tilfeldige eksempler: Blitz var ikke der da Amnesty, Tibetkomiteen og andre demonstrerte mot det kommunistiske Chinas president Jiang Zemin da han besøkte Oslo i juni 1996. Stort sett alle partipolitiske ungdomsorganisasjoner gikk sammen om å tilby Amnesty hjelp. Men ikke Blitz. I januar 1991 var Kazimiera Prunskiene, statsminister i Litauen, i Norge, og i et iskaldt Studenterlunden var det demonstrasjon mot Sovjetunionen. Men jeg så ingen fra Blitz.. Derimot har jeg sett helt vanlige og lite gateaktivistiske folk som ønsket å demonstrere i ulike sammenhenger skygge banen i Oslo sentrum når blitzerne i all sin uniformerte gru kom travende ned Universitetsgaten, eller liksom tilfeldig sige inn mot Studenterlunden tre og tre i følge fra alle kanter.

 
At 12 mai, 2006 23:05, Anonymous Anonym said...

Lefty Activists Plunder Gourmet Shop
German left-wing activists dressed up as superheroes have been plundering gourmet stores and posh restaurants in Hamburg. They say they're defending the poor like a modern day Robin Hood would. The police have few leads.

 
At 15 mai, 2006 01:59, Anonymous Anonym said...

autonome: Hehe.. Vi har hatt den samme saken i Norge, og vi (vel, elevene) vant den nylig. Det var ved en massiv elevboycott av "nasjonale prøver" som det heter her. Det høres umiddelbart litt likt ut.
Ellers vil jeg si at det høres ut som at det var intet mindre enn 12.000 gode kjempere, og ikke blot syv, 'ik?
Blitz: Et imponerende innlegg. Først så sier du "hva skjer med blitz for tiden", og så refererer du til en demonstrasjon for NI år sida, og går videre til å si at blitz gjør for lite MOT SOVJETUNIONEN?!? Jeg hadde syntes det var veldig pussig om blitz gjorde veldig mye mot sovjetunionen om dagen, hadde ikke du? Ikke for det, det hadde vært fint med tidsmaskiner og sånnt, altså. Kjempebra. Men såvidt jeg veit sitter ikke blitz på noen.
Jeg er riktignok en godt voksen mann, men ikke gammel nok til å ha en voldsom merittliste i kampanjer mot menneskerettighetsbrudd i Sovjet. Vampus minna om en aksjon Blitz gjennomførte (mot okkupasjonen av afganistan og til støtte for "Solidaritet" i polen) i 83 her; http://vampus.blogspot.com/2006/04/blitz-hits.html
Les den.

 
At 22 mai, 2007 18:28, Anonymous Anonym said...

raring

 

Legg inn en kommentar

<< Home