mars 03, 2008

Kristelig fagforening? What the fuck?!?

Jeg så en annonse på forsida til VG, som annonserte for KRIFA; Kristelig Fagforening. Underlig. Trenger kristenfolket egen fagforening? Det er da ellers ingen stor tradisjon for "ideologiske" fagforeninger i dette landet?

Nedover på kontinentet er folk organisert på de rareste vis. Sjølv har jeg vært på møte med LAB, som er en, hold deg fast, revolusjonær og Baskisk-separatistisk fagforening. Når de har streiker og aksjoner (som de har med en viss hyppighet), må de overbevise ikke bare sine egne medlemmer, men også den kristne (katolske) fagforeninga, sosialdemokratene, de borgerlige, og så videre. Veldig spesielt med norske øyne, men altså ikke helt uvanlig på kontinentet (kanskje unntatt akkuratt det med separatismen).

VI i skandinavia har derimot en annen tradisjon for fagforeningsorganisering. Tradisjonellt sett er vi organisert etter yrkesgrupper. Jeg organiserer meg der de andre på jobben min er organisert. Vi er organisert etter yrkesgrupper, ikke etter ideologi.

Det er altså ikke sånn at LO organiserer alle. Wikipedia oppgir følgende smørbrødliste:
* Landsorganisasjonen i Norge (834 221 medlemmer)
* Unio (267 748 medlemmer)
* Yrkesorganisasjonenes Sentralforbund (206 361 medlemmer)
* Akademikerne (131 005 medlemmer)


Greit, i sverige har de en litt underlig Syndikalistene, som organiserer, vel, anarkister. Det er en militant fagforening som står på en hard klassekamplinje, og som ofte går til aksjoner. Det er derfor enkelt å forstå hvordan det kan være plass til dem. I danmark har de altså Kristelig Fagforening, nå forsøksvis importert til Norge.

Hvorfor trenger de kristne en egen fagforening? I Norge, hvor det knapt eksisterer en eneste fagforening av denne typen fra før?

Websidene til KRIFA inneholder mye oversatt tekstmateriale fra den danske foreninga, blandt annet "verdigrunnlaget" de mener er inspirert av bibelen (hydr-hydr), og oppsummert i følgende fire punkter:

* Ærlighet og respekt

* Frihet og ansvar

Du blei ikke noe særlig klokere av det du heller, nei?

Greit. Hva med dette fra paragraf § 3 i formålet; "Kristelig Fagforening arbeider for at uoverenstemmelser på arbeidsmarkedet, ikke må føre til arbeidsstans"

(den noe underlige tegnsettinga er unnskyldt i innledninga, hvor det står at de "etter beste evne" er oversatt fra dansk)

Medlemmer har heller ikke lov til å "motarbeide" formålet.

Kristelig Fagforening er altså en forening som ikke akter å sloss for medlemmenes interesser. De skal ikke ha lokale tillitsvalgte, og ikke føre forhandlinger lokalt. Kristent og fromt nok for deg? Neppe.

Hvorfor skal man i så tilfelle i det hele tatt bli medlem av en fagforening? Vel, de gir juridisk bistand. Og hvorfor ikke? Det funker jo i danmark?

Det stifterne av Kristelig Fagforening ikke helt har tatt inn over seg, er at sjølv om det på overfladisk vis kan være likheter mellom Norge og Danmark i organisasjonslivet, så har fagforeningene radikalt annerleder forhold å forholde seg til. Både i danmark og sverige er man nemlig tvunget til å bli medlem av fagforening for å få utbetalt full pensjon! Arbejdsmarkedets tillegspension.

Denne ordninga gjør altså at arbeidere som helst vil at de rike skal bestemme absolutt alt, også blir medlemmer av fagforeninger, og nettopp her er Kristelig Fagforenings funksjon i Danmark.

Norge har ikke en sånn ordning, og dermed vil Kristelig Fagforening bli en flopp.

Men se; jeg har embedda reklamen! KRIFA; kan dere etterbetale meg?


Etiketter: , ,

5 Comments:

At 03 mars, 2008 18:54, Anonymous Anonym said...

Meld deg inn hos også, så skal vi vurdere om vi kanskje sender en epost i lønnsforhandlingene. Kanskje slår vi på stortromma med et formelt brev!

 
At 03 mars, 2008 19:41, Anonymous Anonym said...

Haha- uffameg! Hvordan skal de verve medlemmer, egentlig? De har vel ikke noen forsikringer ol som LO kan friste med, akkurat?

 
At 27 mars, 2008 10:22, Blogger Bror Wyller said...

Øl. Kriastne har brygga mye bra sprit gjennom tidene, som St. Halvards likør. Jeg syns hovedsaken for den nye fagforeninga må være at det skal bli lov å drikke på jobben

 
At 27 mars, 2008 10:25, Blogger Bror Wyller said...

Sorry, trykkfeil
riktig skal være

Øl. Kristne har brygga mye bra sprit gjennom tidene, som St. Halvards likør. Jeg syns hovedsaken for den nye fagforeninga må være at det skal bli lov å drikke på jobben

 
At 07 februar, 2010 07:34, Anonymous Anonym said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色

 

Legg inn en kommentar

<< Home