skriv dialekt
Vi skriver mye mer enn våre besteforeldre. De skriver (og gjør det fortsatt, til skrekk og advarsel) for hånd. Vi skriver på mobiltelefon og tastatur til vi får blemmer på henda. Fjortisene chatter, damene blogger, og hele jævla gjengen skriver e-post, sender sms og sånne greier.
Det betyr at antallet skrivi setninger akslererer hurtig. Hver av oss skriver idag mange setninger, mens vi for 150 år sida var en gjeng med analfabeter.
Skillet mellom det formelle norske skriftsspråket og den uformelle daglitale er i ferd med å viskes ut! Hva når vi får digitale diktafoner som automatisk kan lagre våre (datakommandoer? telefonsamtaler? Sengeprat med kjærsten?) i et tekstformat på en harddisk? Så betyr det at skillet mellom skriftspråk og dagligtale er endelig over.
Den norske språkstridens kjærne er ikke hva man skal snakke, for siviliserte mennesker idag annerkjenner dialekter som like bra som NRK-norsk likevel. Men de vil fortsatt ha oss til å skrive en målform!
Det er en gammaldags linje! Bort med den!
Det er ingen grunn til ikke å skrive på dialekt! Journalister, forfattere, poeter, bloggere; legg fra dere målformenes gammaldagse tvangstrøye!
Snakk dialekt - skriv dialekt!
6 Comments:
Jau, du si nogo der. Dæ æ bæræ dæ at da bli dæ jælma vanskele å skjønne ka folk mena. Grett nok for døm som prata austlænning, men for oss som kjøm frå mæir eksotiske strøk så bli dæ kanskje lett tæ at oss bli knæft neåt lite. I vært fall um oss ikkje ska leggje to fingre imillum, å virkele væra konservative målfolk.
Ellers kan e anbefale døkk å høyre på landes tøffaste ræppare, døm både ræppa å skriv på dialækte som vart kåra te norges nest finaste i fjor såmår. Døm har tækste som handla um alt frå sau på fjelle te koran en ska båkå potetlæfse. http://www.ogobor.com.
Læva!
Synes du fremdeles det er en god idè å skrive på dialekt? ;)
Eni me tonje. Å jæi vil jærne legge til at åsså vi såm ær fra østlanne skriver anneledes enn vi prater. Nåkså tongvint om alle skulle bruke vært sitt skriftspråk.
Lesing handler jo hovedsaklig om rask visuell gjenkjennelse av ord.
Det er vel et spørsmål om å øve det også? Det er ikke noe lettere når man snakker, det er bare at det er det vi er vant til gjennom en aktiv målpolitikk i norge i mange år. Vi har øvd oss med å høre på Tungtvann, men vi har ikke lest nok ogobor!
Det æ klart det hadde vøri triveli om ælle kunne ha skrevi slik dom tala. Men folk i Oslo ha så mye forrdommer mot øss som kjæm fra flatbygden innaførr at det hadde vørt låkkt at en del dører rett framma nasan på meg om je sku ha skrevi akkurat slik je prate. Det æ vanskelig nok å tala slik je tala her i byn, ska jeg si deg.
;)
jeg vet ikke om det er meningen at man skal være alvorlig her. Men har du tenkt på hvor vanskelig det vil være å lære norsk vil alt er lov?
Det *er* allerede ganske vanskelig å lære seg å forstå norsk. Mi tante Phan lærte seg norsk som voksen, og snakker ganske bra, men hun sliter skikkelig med å forstå når folk snakker dialekt, sjøl etter 5-6 år.
Det går ikke an å direkte sammenligne forståelsen av talemål og skriftspråk. Når vi lytter får vi mye ekstrahjelp ved sida av de faktiske orda, som hjelper på forståelsen. Sjøl over telefonen får du jo med deg tonefallet til den som prater, og når vi kan *se* den som prater attpåtil, får vi mye drahjelp fra fakter og kroppsspråk.
Jeg vil gjerne ha ei mye slakkere skriftnorm, sjøl et temmelig radikalt bokmål kan være litt for trangt av og til, men ei viss standardisering av skrivemåte synes jeg er heilt greit, takk.
(Dessuten er jeg så dialektforvirra at jeg trur det hadde blitt vanskelig for *meg* å skjønne hva jeg skreiv på dialekt. Jeg kan for eksempel fint klare å bruke både "eg" og "æ" (for førsteperson, entall) i samme setning.)
Legg inn en kommentar
<< Home