På By:Larm blei Piracy kills music diskutert i alle musikkbransjens leire, fra topp til bunn, av sjefene og bookingfolka, artistene og publikum. Og etter at det er blitt tydeligere at CD salg, DRM og strenge straffer for fildelere ikke representerer noe annet enn et gufs fra fortida, så burde det være mulig å begynne å diskutere saklig, uten alt for mye meningsløs moralisme, kunnskapsløs synsing og anakronistisk romantikk.
Det burde ikke være noen lenger som sier at fildeling er å stjele. Fra straffelovens §257:
For tyveri straffes den som borttar eller medvirker til å bortta en gjenstand som helt eller delvis tilhører en annen, i hensikt å skaffe seg eller andre en uberettiget vinning ved tilegnelsen av gjenstanden.
Fildeling er langt unna å stjele. Det er å dele.
Dette innser kloke og fornuftige mennesker relativt kjapt. Derfor kan de begynne å dra fram skjellsordene sine, og sine mest malende adjektiver om disse folkene som støtter denne kampanjen.
Men vent nå litt!
Artister og andre i musikkbransjen er redde for arbeidsplassene sine. De er redde for at de blir effektivisert bort, og at det ikke skal være bruk for dem i framtida. Omtrent på samme måte som de fordums arbeiderne i den fordums industrien på Østlandet.
Det er helt fornuftig å ta på alvor bekymringa for sin egen arbeidsplass. Det kan være vanskelig å overleve uten en. Og folk uttafor musikkbransjen har ofte et naivt inntrykk av hvordan musikkbransjen faktisk fungerer.
Folk som sitter uttafor bransjen ser jo ofte sine “egne” band som frie for synd og kommers, men glemmer at kred også er en markedsføringsstrategi, som ofte klekkes ut av de samme sleipe promofolka som tenker ut glorete puppesangere. Jeg synes påstanden om at “gode låter som selger seg sjølv” er et eksempel på det. Gode låter selger ikke seg sjølv. Gode låter blir laga og snekra sammen og markedsført av et kobbel med eksperter på feltet (som ofte kalles platebransjen).
Elvis Bling Ladens Musikkpolitiske plattform:1) Musikk er et samfunnsgode som bør være gratis og alment tilgjengelig for alle uavhengig av format.2) Artister og andre nødvendige arbeidere som jobber med musikk bør få betalt for arbeidet sitt.Punkt 1 er gitt. Det er den veien utviklinga går, og er sannsynlighvis umulig å stanse uavhengig av hva man måtte mene om saken. Punkt 2 er ikke selvfølgelig, men likevel rettferdig. Forskere får lønn nettop fordi forsking er et nødvendig sammfunsgode og kunnskap bør være tilgjengelig.
Med dagens system er de to punktene vanskelig å kombinere. Det trengs platebransjefolk, fra bunn til topp, det trengs teknologer, og det trengs politikere, jurister, og buisnissfolk for å lage et nytt system som kan kombinere begge tinga.
Så la oss være saklige, visjonære og se på mulige løsninger som kan være til det beste for samfunnet! Jeg foreslår at vi begynner å se på løsninger àla sånn som forfatterne har det, hvor bibliotekene betaler for bøker som blir en rett for forbruker. Kanskje kan artister og selskap betales per gang en låt er lasta ned eller streama fra www.musikkbiblioteket.no? Betalt av felleskassa fordi det er et samfunnsgode vi er villige til å betale for over skatteseddelen?
Er fildelingssystemene virkelig så jævlig bra? Jeg synes ikke det. Det er ti år sida napster kom, og etter ti år med utvikling i fri retning, skulle jeg idag vært istand til når som helst kunne få tak i hva som helst på null tid. For min del synes jeg ikke tilgjengeligheten er tilfredsstillende i det hele tatt. Bedre enn platekompaniet på Oslo City, javel, men potensialet er jo uendelig! Platebransjen kan sansynlighvis lage mye, mye bedre systemer, som kan gi meg timer med ny musikk hver eneste dag som jeg liker og aldri har hørt om, enten streama eller nedlasting (som neppe spiller noen stor rolle likkavæl)
Jeg håper det finnes en løsning som gjør at dette kan kompanseres enten av staten, eller av type en tillegsavgift på internett-abonemanget, eller av universitetet eller kanskje byen eller ettelller annet. En passelig avgift til www.musikkbiblioteket.no, som er så passelig satt at ingen har råd til ikke å betale. Da blir fildelerne glade, ingen flere arrestasjoner av 16 åringer, plateselskapene og artistene får betalt, og tjenesten er mye bedre enn noe eksisterende system i dag.
(
TONO - Piracy kills music, i
denne artikkelen mener NTNU-forsker Hendrik Spilker mener platebransjen kjemper en forgjeves kamp som heller ikke er til artistenes beste.
piratgruppen.no, og min forrige artikkel om temaet;
Digital Piracy is killing home taping. Bildet er fra Svartlamoens "gratisbutikken" by:larm-scene, inne på festivalomerådet, stjælt fra droppedin.com, og mariussan.deviantart.com)
Etiketter: fildeling, framtida, politikk